Open top menu
Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Θύματα του επικίνδυνου για την πατρίδα λαϊκισμού ορισμένων πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης αλλά και της αναποφασιστικότητας της κυβέρνησης φαίνεται να είναι οι πολίτες των Σαπών που πλέον έχουν αρχίσει να μεταναστεύουν στο εξωτερικό για εύρεση εργασίας.

Το ελληνικό κράτος μπορεί κάποτε να έδωσε πολλά χρήματα για την επιστροφή των Ποντίων ομογενών στα πατρώα εδάφη όμως δεν έκανε τίποτε ώστε όλοι αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να εργαστούν ώστε να ζήσουν αξιοπρεπώς στην περιοχή μας. Και μετά από δεκαετίες, η μοναδική ευκαιρία κάποιοι να εργαστούν αξιοπρεπώς σε μία καθόλα νόμιμη επένδυση κινδυνεύει κι αυτή να χαθεί από τους πολιτικούς εκβιασμούς της αντιπολίτευσης κι από την έλλειψη αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να επιβάλει τον νόμο!


Υποδεχτήκαμε και κάναμε αισθητή την παρουσία μας για άλλη μια φορά σε έναν ακόμη επίσημο στην περιοχή μας που αυτή την φορά ήταν ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρος Καράογλου. Βεβαίως και ο κύριος Καράογλου γνώριζε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ομογενείς Πόντιοι των Σαπών και έδειξε να συμμερίζεται πολλές από τις απόψεις μας. Η δε δική του θέση στο όλο θέμα ήταν καθαρά θετική φέρνοντας μάλιστα σε δύσκολη θέση τον δήμαρχο και την δημοτική αρχή που ήταν παρόντες στην συζήτηση. Φτάνει όμως μόνο αυτό;

Οταν έχει ήδη έρθει ο χειμώνας και αυτονόητα πράγματα όπως η θέρμανση για τα σπίτια των Ποντίων δεν είναι απλά πολυτέλεια αλλά άπιαστο όνειρο, όταν συντάξεις γερόντων Ποντίων 90 και βάλε ετών κόπηκαν, όταν η λέξη "εργασία" στις Σάπες είναι ...σύντομο ανέκδοτο, μπορούν τα λόγια εντός επισήμου που μιλά για το τέλος της κρίσης και για πρωτογενές πλεόνασμα να βοηθήσουν τις οικογένειες των Σαπών να ζήσουν λίγο καλύτερα;

Οι Πόντιοι των Σαπών δεν ζήτησαν χάρες, δεν ζήτησαν διευκολύνσεις, δεν ζήτησαν δώρα. Ζήτησαν κάποιοι να μη τους βάζουν εμπόδια στο να εργαστούν για να βγάλουν τίμια το ψωμί τους. Τα σπίτια που τους δόθηκαν κάποτε από την Πολιτεία δυστυχώς δεν τρώγονται. Και οι περισσότεροι σήμερα λένε πως θα ήταν καλύτερα αντί για σπίτια να τους δινόταν κίνητρα και στήριξη ώστε να αποκτήσουν εργασία.

Είναι γεγονός πως η σημερινή κυβερνηση αντιλαμβάνεται την ευθύνη την οποία κρατά στα χέρια της. Από δική της απόφαση θα κριθεί αν οι χιλιάδες αυτοί Ελληνες θα παραμείνουν στον τόπο αυτό ή εκείνη η τιτάνεια επιχείρηση επαναπατρισμού τους πριν πολλά χρόνια θα απαξιωθεί, τα σπίτια θα ερημώσουν και οι ίδιοι θα βρεθουν μετανάστες σε άλλες χώρες για εργασία.

Οι πολίτες των Σαπών κάνουμε έναν έντιμο κοινωνικό αγώνα, χωρίς φωνές και όχληση, πάντα κόσμια και πολιτισμένα ώστε να ακουστούν τα δίκαια αιτήματά μας τα οποία πάντοτε συμβαδίζουν με την νομιμότητα. Κι όλα αυτά όταν η "άλλη πλευρά" χρησιμοποιεί κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, ακόμη κι αν χρειαστεί να προβεί σε πράξεις αντικοινωνικές και παράνομες, ώστε να εμποδίσει μία καθόλα νόμιμη επιχείρηση να δραστηριοποιηθεί στην ακριτική περιοχή μας και να οδηγήσει όλους εμάς σε μία νέα προσφυγιά.

Είμαστε εδώ, πιστεύουμε στην Ελληνική Πολιτεία και στην νομιμότητα και ευελπιστούμε πως ακόμη και αυτή την στιγμή υπάρχουν αυτές οι υγιείς δυνάμεις στην πολιτική σκηνή που θα βάλουν πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας. Και το συμφέρον της χώρας είναι να μην υπάρχουν μίση και διχόνιες όσο κι αν κάποιοι συνεχώς το επιδιώκουν, ακόμη και σε θέματα όπως οι επενδύσεις χρυσού, εξυπηρετώντας έτσι όσους θέλουν η ακριτική μας Θράκη να μείνει ανίσχυρη και αδύναμη στις ορέξεις κάποιων.

Το ζήτημα της ανάπτυξης της Θράκης που θα συμβεί και μέσω των χρυσωρυχείων δεν είναι απλά ζήτημα εργασιακό κάποιων εκατοντάδων οικογενειών αλλά ζήτημα πρώτα εθνικό, ζήτημα οχύρωσης της περιοχής ώστε οι κάτοικοι στο σύνολό τους ζώντας σε ένα υγιές κοινωνικό περιβάλλον με εργασία και προσκοπή να πάψουν να ακούν φωνές μίσους και διαχωρισμού που προέρχονται από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Περιμένουμε λοιπόν από την κυβέρνηση να κάνει εκείνο το αποφασιστικό βήμα και να δείξει σε κάποιους πως η ευημερία και η κοινωνική ειρήνη στην ακριτική μας περιοχή δεν είναι καταστάσεις που προσφέρονται για μικροπολιτικά παιχνίδια εις βάρος του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού.

Μία ευκαιρία παρουσιάστηκε μετά από τόσα χρόνια και αυτή είναι η καθόλα νόμιμη και σύμφωνη με όλους τους περιβαλλοντολογικούς νόμους της Ευρωπαϊκής Ενωσης επένδυση της εξόρυξης χρυσού. Ας μη την απορρίψουμε, ας μην τιμωρήσουμε τόσες εκατοντάδες οικογένειες που τόσα χρόνια πείσμωσαν και έμειναν εδώ για να φυλάνε Θερμοπύλες. Το αξίζουν αυτοί, το αξίζει και η Θράκη μας και μαζί τους θα έχουμε όλοι ένα καλύτερο μέλλον.


Κατηγορία

0 σχόλια

Παρακαλούμε αφήστε το μήνυμά σας χωρίς επιθέσεις και προσβολές. Ο διάλογος είναι κέρδος για όλους μας.